Ügyfélszolgálat Petra

Petra

ColonFX
Budapest 1112
Zolyomi ut 38\B
Magyarország
Tel: 0670/ 293 43 33
E-mail: ugyfelszolgalat@colonfx.com

A haspuffadás nagyon sok embernek okoz gondot, hiszen ilyenkor gyomrukban nyomást éreznek, hasuk felfúvódik, és feszülni kezd. Ez több tényező miatt is kialakulhat, ám a leggyakoribb ok a túl gyors evés, mely során nem rágják meg rendesen a táplálékot, mindemellett a nem megfelelő élelmiszereket fogyasztják.

Váljunk tudatos vásárlókká!

Az üzletek polcai tele vannak élelmiszerekkel, viszont nem mindegy, hogy ezek közül melyiket tesszük kosarunkba vásárlásaink során. Azáltal, hogy tudatos vásárlókká válunk, máris nagyon sokat tettünk egészségünkért. Ennek egyik alapfeltétele, hogy gondosan megnézzük, milyen élelmiszereket vásárolunk meg, és nem veszünk félkész, valamint olyan ételeket, melyek szintetizált és vegyi úton előállított adalékanyagokat tartalmaznak.

A haspuffadás nemcsak amiatt okoz sok gondot az embereknek, mert igen kellemetlen és időnként fájdalmas, hanem azért is, mert sokkal teltebbnek néznek ki tőle, mint azt valódi testsúlyuk indokolná.

Sportoljunk rendszeresen!

A haspuffadás és a külalak több szinten is kapcsolódik egymáshoz. Például ahhoz, hogy fittek, csinosak és erősek maradjunk, elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, viszont ezzel nemcsak külalakunkat tarthatjuk fitten, hanem belső szerveink egészséges működéséhez is hozzájárulunk.

Mozgással nagyon sok egészségügyi probléma megszüntetgető, illetve kizárható. Ilyenek például az emésztéssel kapcsolatos rendellenességek is. Mozgással beleinket is ingereljük, hozzájárulva ezek egészséges működéséhez. Ilyenkor a bélmozgás is fokozódik, melynek hatására a táplálék gyorsabban és gördülékenyebben halad át rajta és szívódik fel, így a puffadás kockázata is csökken. A mozgás tehát nemcsak külsőnk szempontjából nélkülözhetetlen, hanem belső szerveink egészségének megőrzése érdekében is.

A haspuffadás kiküszöbölése

Amint azt már fentebb említettük, a mozgás a legegyszerűbb és leghatékonyabb formája a haspuffadás kiküszöbölésének, mivel fokozódik általa az emésztőrendszer aktivitása. Mozgáson nem megerőltető edzésformákat és bonyolult mozgásgyakorlatokat kell érteni, sokkal inkább olyan mozgástípusokat, melyek ritmusosak, dinamikusak és átmozgatják egész testünket.

Az úszás köztudottan az a mozgásforma, mely a fejünktől a talpunkig átmozgatja az összes izmunkat, így érdemes legalább heti két-három alkalommal beiktatni életünkbe. Az úszáshoz hasonlóan a futás, a tánc, a kerékpározás, de akár az intenzív sétálás is mind olyan mozgásformák, melyek rendszeres gyakorlása hozzájárul testi és szellemi egészségünk megőrzéséhez.

Ajánlatosabb a hetente többszöri, kevesebb ideig tartó edzésmódokat választani a heti egyszeri megerőltető edzésformákkal szemben. Ez utóbbi túlságosan igénybe veszi szervezetünket, izomlázunk lesz utána, ráadásul nem is olyan hatékony, mintha a heti többször kevesebbet mozgásformákat választanánk.

Táplálkozzunk egészségesen!

A rostos ételek gyakori és rendszeres fogyasztásával is hozzájárulhatunk bélflóránk egészségének megőrzéséhez, és haspuffadásunk kiküszöböléséhez. Sok rostot találhatunk többek között a teljes kiőrlésű péktermékekben, a zöldségekben és gyümölcsökben. A növényi rostok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, mivel tisztítják a beleket, és intenzívebb működésre késztetik a bélrendszert.

A növényi rostok azonban hátrányosak is lehetnek abban az esetben, ha szervezetünkben nem találhatóak meg azok a baktériumok, melyek hozzájárulnának lebontásukhoz, így csak félig megemésztve távoznak szervezetünkből.

Fontos ezért, hogy szervezetünkbe bevigyük azokat a hasznos baktériumokat, melyek hozzájárulnak a rostok lebontásához, s ezáltal jótékony hatást gyakorolnak egész szervezetünkre. Ezek hiányában nagy a valószínűsége a gyakori puffadások kialakulásának.

A jótékony baktériumokat, az úgynevezett probiotikumokat sokféleképpen bevihetjük szervezetünkbe. Ennek legegyszerűbb módja az olyan étrend-kiegészítő rendszeres használata, mely gazdag természetes anyagokban és a szervezet számára nélkülözhetetlen baktériumtörzsekben.

Fogyasszunk sok folyadékot!

Végül, de nem utolsó sorban a puffadás hatékony ellenszere a folyadék. Nem elég az, hogy egészségesen táplálkozunk és folyamatosan mozgunk, ezek mellett gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitelről is, mert ennek hiányában nem tudnak felszívódni a végbélben azok az esszenciális tápanyagok, melyek elengedhetetlenek szervezetünk normális működéshez.

Egy egészséges felnőtt ember naponta minimum 2,5-3 liter vagy ennél több vizet kell megigyon ahhoz, hogy biztosítsa szervezete s a benne lévő összes szerve vízszükségletét.

Ahogy az ember idősebb lesz, egyre kevésbé kezdi kívánni a vizet, de ez nem azt jelenti, hogy a testnek nincs épp olyan mértékben szüksége a napi folyadékadagra, mint fiatalkorban. Emellett sajnos az olyan emberek is kevés vizet fogyasztanak, akiknek munkája nagy figyelmet és koncentrációt igényel. Ilyenkor nincs egy percük sem felállni és meginni egy pohár vizet, és ezt annyira megszokták már, hogy eszükbe sem jut a szomjúság, ami pedig hosszú távon nagyon egészségtelen.

Ha gyakori haspuffadással küzdünk, érdemes kipróbálni a fent leírt tippeket. Minél többet alkalmazunk ezekből, annál sikeresebben fogjuk felvenni a harcot a puffadással és a bélrendszeri problémákkal.

Az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a bő folyadékfogyasztás beiktatása mindennapjainkba csak elsőre tűnik nehéznek. Egy idő elteltével már olyannyira mindennapjaink részévé válik, hogy már el sem fogjuk tudni képzelni az életet nélkülük.