Ügyfélszolgálat Petra

Petra

ColonFX
Budapest 1112
Zolyomi ut 38\B
Magyarország
Tel: 0670/ 293 43 33
E-mail: ugyfelszolgalat@colonfx.com

A haspuffadás kisgyerekeknél természetes jelenség, hiszen emésztőrendszerük még nincs olyan mértékben kifejlődve, mint nekünk, felnőtteknek. Haspuffadás azonban felnőtteknél is jelentkezhet.

Mindenkinek más a szervezete, ezért másképp is reagál a különböző ételekre. Vannak olyan ételek, amelyek a legtöbb embernél haspuffadást okoznak, viszont vannak olyanok is, melyek csak egyeseknél.

Haspuffadáskor olyan nagy mennyiségű bélgáz keletkezik, hogy a has feszülni kezd, és felfúvódunk, ugyanakkor nyomást érzünk gyomrunk különböző területein. Ez a jelenség, ha csak ritkán fordul elő, természetesnek tekinthető, viszont ha gyakori időközönként ismétlődik, mindenképpen érdemes megvizsgálnunk azokat az okokat, melyek hatására kialakulhat.

A bélgáz több tényező hatására alakulhat ki:

  • A tápanyagokat mindig bizonyos mennyiségű levegővel fogyasztjuk el, s ez a levegő bélgáz formájában távozik szervezetünkből.
  • Előfordul olyankor is, amikor olyan élelmiszereket eszünk, amelyeket nem vagyunk képesek teljes mértékben megemészteni. Ilyenek lehetnek például a rostos ételek vagy félig kész élelmiszerek.
  • A puffadást a túl sok szénhidrát fogyasztása is előidézheti
  • Végül pedig a puffadásnak belső oka is lehet, mégpedig az, hogy hiányzik szervezetünkből egy emésztőenzim (laktáz).

A puffadás megszüntetése

Azt mindenki saját maga kell kitapasztalja, hogy melyek azok az ételek, melyek gyakori puffadásokat idéznek elő szervezetükben, és ki kell zárniuk ezeket étrendjükből, vagy minimálisra kell csökkenteniük bevitelüket.

A puffadás kialakulásának kockázata akkor is csökken, ha figyelünk arra, hogy jól megrágjuk a szánkban lévő ételeket, mely által az ezzel járó levegőmennyiség bevitele is csökkenthető. Ennek persze az a feltétele, hogy mindig nyugodt körülmények között, leülve, terített asztalnál együnk.

Munkába rohanva az úton, vagy tévé, számítógép előtt nem tudunk étkezésünkre figyelni, ezért nem is rágjuk meg kellőképpen a táplálékot, és a kelleténél több levegőt is lenyelünk velük együtt, arról nem is beszélve, hogy mivel a tévé és számítógép előtt többet és gyorsabban is eszünk, hosszú távon el is hízhatunk.

Azáltal, hogy a tápanyagokat jól megrágjuk, emésztésünknek is besegítünk, hiszen a jól megrágott ételek sokkal könnyebben és hamarabb lebomlanak a belekben. Egy egészséges emésztőrendszer esetében csak kis mennyiségű bélgáz képződik, és az emésztés teljesen zökkenőmentes.

Egy hazai felmérés eredménye

Dr. Szakály Sándor magyar szakorvos és néhány munkatársa végzett egy kutatást hazánkban, melynek eredménye meglehetősen elkeserítő lett. Azt találták ugyanis, hogy a magyar lakosság többségének emésztőrendszere nem működik megfelelőképpen. Mindannyiunk testében több mint 400 baktériumfajta dolgozik azon, hogy emésztésünk megfelelően működjön. Egy normál európai ember szervezetében ezen jótékony baktériumok aránya 40 százalékos, míg az átlag magyar lakosság körében ez az arány mindössze 12 százalék, ami jelentős eltérés.